Det har vært en eksplosiv utvikling av andelslandbruk i Norge de siste årene med mange etableringer spredd geografisk over hele landet. Denne utviklingen har spesielt skutt fart etter 2014.

Holt Andelshaver Kati Og Bonde Roar Høster Ruth Poteter 3 Foto Maiken Pollestad Sele Img 4785
Foto: Maiken Pollestad Sele

De første gårdene

Det første andelslandbruket ble etablert i 2006 på Øverland gård i Bærum i Akershus som er eid av Norges Vel. Dette er et forbrukerstyrt andelslandbruk med flere gartnere, en daglig leder og en aktiv kjernegruppe. Øverland andelslandbruk SA har 450 andelshavere, og er derfor det største i Norge med tanke på antall involverte. 

I 2008 ble Norges andre andelslandbruk etablert på gården Ommang Søndre i Løten i Hedmark. Ommang Søndre er et bondestyrt andelslandbruk med allsidig produksjon. 

Flere kommer til

Århus andelsgård ble etablert i 2011. Dette er et forbrukerstyrt andelslandbruk i Telemark. Virgenes andelslandbruk ble etablert i 2012. Dette bondestyrte andelslandbruket ligger i Vestfold og har en allsidig produksjon med grønnsaker, kjøtt og mel. Virgenes andelslandbruk er per idag det største andelslandbruket i areal med 200 mål.

Eksplosiv utvikling

Etter at de første 4 andelslandbrukene ble etablert i løpet av en seks-års periode, har populariteten virkelig tatt seg opp. I 2013 ble det etablert 5 nye andelslandbruk. I 2014 ble det etablert 8 nye, mens det i 2015 ble etablert hele 31 andelslandbruk. I 2016 ble ytterligere 18 andelslandbruk blitt etablert. I 2017 ble det startet opp ytterligere 16 andelslandbruk, mens det i 2018 ble startet opp 11 nye.

Av disse så har totalt 16 sluttet, etter en eller flere sesonger, og av ulike årsaker.

Per februar 2019 finnes det 78 andelslandbruk i drift i Norge som vi i andelslandbruksprosjektet i Økologisk Norge har oversikt over. Andelslandbrukene har selv ansvar for å laste opp en profil under Kart, en geografisk oversikt over alle andelslandbrukene i Norge.

Ta meg til kartet!

Tomater Øverland  Foto Alexandra Devik
Foto: Alexandra Devik

Fylkesoversikt

De 78 etablerte andelslandbrukene som vi i Økologisk Norge har oversikt over finnes fordelt i disse fylkene:

Østfold: 6
Akershus: 12
Oslo: 2
Hedmark: 4
Oppland: 3
Buskerud: 6
Vestfold: 7
Telemark: 3
Aust-Agder: 2
Vest-Agder: 3
Rogaland: 6
Hordaland: 3
Sogn og Fjordane: 2
Møre og Romsdal: 3
Trøndelag: 13
Nordland: 1
Troms: 1
Finnmark: 1
Neste kapittel: Internasjonalt