Århus Andelslandbruk

Århus Andelslandbruk ligger på Århus Gård i Skien i Telemark. Andelslandbruket har vært i drift siden 2011, drives økologisk og er godkjent av Debio. Som andelshaver i Århus Andelslandbruk får du være med i en stor og bynær grønnsaksåker, dyrket etter økologiske prinsipper. Vi har egen gartner, men du kan bidra til dyrkingen gjennom ukentlige dugnader om du ønsker. Som andelshaver får du rett på en andel av produksjonen hver uke og høster dine egne ferske grønnsaker, urter og bær rett fra jord og busk, helt uten det du ikke vil ha i maten.

Århus Andelslandbruk holder til på Århus Gård som eies av Telemark Landbruksselskap. Gården ligger 3 km nord for Skien sentrum, i et område med flott kulturlandskap, spennende geologi og spor helt tilbake til jernalderen. Århus Gård har 93 daa dyrket mark, hvor Andelslandbruket disponerer 20 daa. Andelslandbruket har vært i drift siden 2011, og drives økologisk. Vi samarbeider med vår nabo John Lundsett som driver økologisk melkeproduksjon, han gjødsler åkeren for oss, og har eng på det arealet som ikke brukes til grønnsaksdyrking. Det praktiseres vekstskifte på tre år.
Som andelshaver opplever du hele kretsløpset -fra planlegging, spiring, vekst og til innhøstingen. Vår gartner planlegger, vi stiller jord og maskiner og gjør det større jordarbeidet. Andelshaverne inkluderes i planleggingen av hva som skal dyrkes, og inviteres til ukentlige dugnader gjennom hele sesongen. Sesongen varer fra ca. april til oktober, men så sent som i desember har vi ennå hatt ferske grønnsaker å høste. Vi dyrker et stort mangfold av grønnsaker, også mye du ikke så lett finner i butikken. Vi har en stor fellesåker til grønnsakene, flere bærfelt, urtefelt og en veksttunnel hvor vi dyrker bl.a. tomater, chili og agurk. Andelslandbruk er gøy og lærerikt. Du får mat rett fra jord og busk full av næring og sol, og helt uten plastemballasje. Du får være mye ute og bli skitten på hendene, noe som er fantastisk for både kropp og sinn. Og du får treffe andre med felles interesse og bli med på sosiale arrangementer gjennom året på Århus Gård.