Brånås Andelsgård

Brånås Andelsgård ligger idyllisk til i landlige omgivelser, med kort avstand til Lillestrøm og Oslo. Produksjonen er økologisk og vi dyrker hvert år ca 50 ulike grønnsakssorter- og urter. Som andelshaver på Brånås kan du høste dine egne grønnsaker hver uke, men også oppleve læring, fellesskap og nærhet til jorda og naturen i en travel hverdag.

Velkommen til Brånås Andelsgård

Brånås Andelsgård er et bondestyrt andelslandbruk som ble startet i 2019 av Marit (33) og Tomas (39), som også bor på og driver Brånås Søndre Gård. Andelslandbruket vårt ligger like utenfor Lillestrøm by, i Lillestrøm kommune og har plass til mellom 25 og 30 andelshavere hver sesong.
På Brånås bor det også beitende utegris, en liten flokk med hagehøns og 13-14 hester. Vi dyrker også økologiske jordbær på gården.

50 ulike økologiske grønnsaksorter

Området det dyrkes på har økt fra i underkant av 1 mål i 2019 til 4 mål i 2022/23 og på jordet dyrkes det hvert år mellom 40 og 50 ulike grønnsakssorter og urter. I tillegg til andelslandbruket selger vi grønnsakene våre via eget gårdsutsalg og på Bondens Marked hver høst, men som andelshaver kan du være sikker på at du alltid blir prioritert når det gjelder innhøsting.

Produksjonen er sertifisert økologisk, noe som betyr at vi hvert år får besøk av en Debio-revisor som kontrollerer at alt blir gjort etter gjeldende regelverk. I produksjonen er jordhelse, biologisk mangfold, lavt karbonavtrykk og dyrevelferd viktige verdier vi i stor grad ønsker å ivareta. Vi inspireres av regenerative prinisipper og målet vårt er å dyrke mest mulig pløyefritt.

Innhøsting

Som andelshaver hos oss kan du høste din andel grønnsaker en gang i uken gjennom hele sesongen og vi begynner innhøstingen ca 1.juli. (I 2021 høstet vi fra 15.juni til 1.november.) Hva du kan høste og hvor mye varierer fra uke til uke. Gjennom "ukas høsteliste" får du beskrevet hva du kan høste den gjeldende uken. Du bestemmer selv når du vil høste din andel i løpet av uken.

Lær og dyrk i fellesskap med andre andelshavere

En stor del av sesongens dyrkeprosess utføres av gartner og andelshavere i fellesskap på dugnad, som arrangeres ukentlig og i helger. Som andelshaver velger du selv hvilke og hvor mange dugnader du deltar på, men alle andelshavere plikter å jobbe inn dugnadstimene som følger egen andel. Disse ligger på mellom 6 og 12 timer avhengig av hvilken andelspakke du velger.
På dugnad jobber vi med hele dyrkingsprosessen, blant annet gjødsling og jordarbeiding, såing, utplanting, tynning, luking - og selvfølgelig høsting. Dette er med andre ord en gyllen anledning til å lære mer om hvordan du kan dyrke dine egne grønnsaker. Noen andelshavere ønsker også å jobbe alene på jordet, og det syntes vi selvfølgelig er helt i orden :-)

Ta gjerne kontakt med oss for info om pris eller andre spørsmål.