Husebyjordet andelslandbruk

Husebyjordet andelslandbruk holder til på Huseby gård ca 2 mil nordøst for Oslo. Som andelshaver får du være med å dyrke og høste ureiste grønnsaker etter økologiske prinsipper. Vi starter sesongen med noen fellesdugnader, senere kan du komme når det passer deg. Ukentlige høstemeldinger sendes som regel ut fra midten av juli.

Om driften

Vi er en liten gjeng entusiaster som trives med å stå på hodet i åkeren. De første årene ble det mye luking. Nå har vi gått over til å lage gravefrie bed med jorddekke. Her dyrker vi blant annet blomkål, rødkål, spisskål, brokkoli, kålrot, potet, bondebønner, gulrot, rødbete, gulbete, sellerirot, pastinakk, rød og gul kepaløk, hvitløk, vårløk, squash, hokkaido (gresskar), forskjellige typer salat, litt urter og blomster. Over kålvekstene har vi enkle telt. Noen bærbusker og rabarbra har vi også, samt håp om å få plantet inn eldre sorter av frukttrær i samarbeid med muséet og gårdens venneforening.

De par siste årene har driften vært ledet av et styre på fem siden vi ikke lenger har innleid gartner. I år hadde vi tre typer andeler: kr 1000 for de som ønsker å bidra med minst 40 timer dugnad, kr 3000 for minst 20 timer dugnad og kr 4000 for minst 10 timer. Mesteparten av dugnadsarbeidet er klargjøring av bed, såing og utplanting så snart været er bra nok. Noe såes dessuten før det blir frost på høsten. I starten på sesongen har vi felles dugnader, senere kan en komme på jordet når det passer. Fra midten av juli får andelshaverne ukentlige høstemeldinger med informasjon om hva og hvor mye som er høsteklart og hvordan det skal gjøres.

Om gården

Huseby gård var opprinnelig en stor prestegård. Kommunen kjøpte den i 1889 og drev fattiggård fram til 1924. Sentral beliggenhet gjør at gården stadig er nedbyggingstruet. Det som er igjen av dyrkbar mark drives i dag av en forpakter og mesteparten av bygningene er nå museum. Huseby gårds venner ble dannet i 2001 for "å bevare og videreutvikle de unike natur-, miljø- og kulturverdiene som bygninger, uteområde og jordbruksareal utgjør for befolkningen". Andelslandbruket ble dannet i 2015 etter initiativ fra det lokale bondelaget. Siden da har vi hatt avtale med kommunen om gratis leie av ca 3 mål. Området ligger rett bak museets hovedbygning hvor det hver helg i sommersesongen er vaffelkafé. Her er også en stor plen som barn kan springe rundt på.