Kirkerud Andelsgård

Liten andelsgård med selvhøsting av grønnsaker, urter, bær, frukt og egg. Det dyrkes over 40 ulike grønnsaker, vi bestemmer sammen hvilke som skal prioriteres. Vi har et drivhus med blant annet tomater og agurk. 60 andeler med grønnsaker, ca. 35 med egg. I 2021 koster en grønnsaksandel 3200 kr, eggandel 550 kr. 10 timer dugnadsplikt.

Litt mer om gården

Gården ligger i Slemmestad i Røyken kommune, rett ved kyststien. Den består av ca 10 mål innmark og 50 mål skog/fjell. Tidligere har vi dyrket blomster og frukt på gården, nå bare frukt ved siden av driften av andelsgården. Vi bruker kun naturgjødsel og sprøyter ikke, men er ikke sertifisert økologisk. Vi dyrker over 40 ulike grønnsaker, har en flerårig urtehage og bringebær. Epler er også inkludert i andelen. Vi har et drivhus på ca. 150 m2 der vi dyrker varmekjære vekster og aler opp egne småplanter. Vi har også 30 høner av ulike raser. Man kan kjøpe eggandel og få ca 3 egg i uken pr andel.

Hva innebærer det å være andelshaver hos oss?

Andelshaverne kjøper seg inn i avlingen ved å betale en fast sum i året, som et abonnement. Man forplikter seg for ett år av gangen. En andel tilsvarer det en tenker at en voksen person kan forbruke. En familie kan kjøpe flere andeler, men kan også velge å ha bare en eller halvannen andel. Avlingen varierer utover i sesongen, men vi prøver å spre den utover en så stor del av året som mulig; mai til og med oktober.

Andelshaverne er med på å bestemme hva som skal dyrkes. Det er årsmøte en gang i året der budsjettet blir lagt frem og ulike avtaler blir gjort. En høster egen mat etter en oversikt som sendes ut ukentlig. Det er åpent alle dager for høsting. I år er det 10 timer dugnad som er obligatorisk, resten frivillig. Med unntak av to oppsatte timer, kan de kan avtjenes når en selv ønsker det, men vi har en fast dag i uka der man kan komme og luke, og vi har også større fellesdugnader, ca. 6 ganger i året. Vi som driver gården til daglig vil passe på avlinga. Kirsti Kirkerud og Bjørn Ivar Berge står for den daglige driften og dyrkingen, og er også de som eier gården.

Hva med det sosiale?

Det sosiale på andelgården kommer litt av seg selv, da vi har fellesdugnader man kan melde seg på, og en fast ukedag man kan treffe andre. Det er lett å få samtalen til å gå når vi arbeider sammen! Det er også fullt mulig å trekke seg tilbake og være alene i naturen om det er det man trenger. Vi har begynt å feire sankthans på gården, og så har vi en høsttakkefest/åpen dag om høsten som er rene sosiale arrangementer. Dessuten har vi kombinert julebord og årsmøte i november. Gården er godt tilrettelagt for barn med et fint lekeområde ved jordene. Å være andelshaver passer for både barnefamilier, enslige, pensjonister, de som ikke vil kalle seg middelaldrende (men er det) og studenter.

Er du nysgjerrig?

Om du synes det høres spennende ut å være med i et andelsbruk, ta kontakt! For sesongen 2021 har vi fullt, men det er mulig å stå på en ikke altfor lang venteliste. Velkommen til oss!