Kristiandsand andelslandbruk

Vi bygger på økologiske prinsipper og er en sosial arena der dyrking gir rom for økt kunnskap om mat, læring om dyrking og bevaring av grønne områder i byen vår. Vi arrangerer sosiale fellesdugnader og det kreves ingen forkunnskap eller utstyr å delta. Vi er åpen for alle som har interesse og litt tid å bruke på dyrking sammen med andre.

Urbant landbruk på Sørlandet

I 2022 har vi i Kristiansand andelslandbruk 70 vanlige andeler (tilsvarer en person sitt ukentlige forbruk av det vi dyrker) samt to skoleandeler.

Historikk: Andelslandbruk i Kristiansand - 2016 holdt vi til på Myran gård på Tveit men grunnet familieøkning hos bonden, flyttet andelslandbruket.
Våren 2017 startet vi opp på Liane, Søm (mellom Liantjønna og Søm kirke). Du kan komme hit med buss, sykkel eller du kan parkere på parkeringsplassen foran Søm kirke. Ta gjerne kontakt for mer info.
I 2021 fikk vi et tilskudd fra Agder fylkeskommune til å teste ut egne andeler tilpasset studenter som går fra august til juni - i motsetning til de andre andelene som følger kalenderåret. Ta kontakt for mer info.

Grønnsaker midt i byen

Vi dyrker et sted mellom 40 og 50 ulike ting, som f.eks rotgrønnsaker, bladgrønnsaker, kålplanter, løk, bønner, poteter, urter og bær. Vi har en drivhustunnel på 5 x 25 metere hvor vi har tomater, agurk, chili og en del urter. Vi er også i gang med å plante frukttrær og har nesten 30 bærbusker.

Godt klima og god jord

Langs Sørlandskysten har vi gode forutsetninger for å dyrke mye forskjellig. Jordet vi dyrker på ligger like ved ei lita tjønn og grønnsakene blir derfor undervannet. Dette er en stor fordel og sparer oss for mye jobb.
Kom gjerne innom for å se hvordan vi har det - vi er lett tilgjengelig også for barnevogn og rullestol ettersom det i 2021 ble anlagt en tursti rundt jordet.

Organisering og kostnad

Vi er et brukerstyrt samvirke, som har årsmøte som øverste organ. I tillegg er det et styret, som sammen med jordeier legger planer for drift.
Den som vil være med bør beregne å kunne delta minst 2 timer hver 14. dag gjennom sesongen fra april til oktober - så kan du med god samvittighet ta sommerferie. Da er det andre som passer på, til du er tilbake.
Vi slutter sesongen i november.
Det koster 500 kr å melde seg inn. Dette er en engangsavgift og du kan være medlem så lenge du vil. En grønnsaksandel koster for 2022 kr. 2600 for hele året. Dette skal dekke leie av jorda, alt av utstyr, gjødsel, planter og frø.
Du kan høste hver uke etter en oppsatt plan/veileder som du får tilsendt. Den inneholder en oversikt over hva som kan høstes, hvor og hvordan du høster og hvor mye.
Du vil få nødvendig opplæring og veiledning og vi har alt utstyr du trenger.
Medlemskap er åpent for alle! Vi gleder oss til å møte deg :)