Sylling andelslandbruk
3410
Lengst nord i vakre Lierdalen, men likevel innenfor 1/2 times kjøretur fra Asker, Sandvika og Drammen, ligger Sylling Andelslandbruk på gården Vestre Sylling. Vi ønsker å være et veldrevet, passelig stort andelslandbruk, der andelshaverne kan forvente å få rikelig med grønnsaker i sesong, møte et hyggelig miljø, og få muligheten til å lære og oppleve hvor maten vår kommer fra. Det er full åpenhet omkring drifta, andelshaverne er velkomne til å være med i planlegginga, og vi driver etter økologiske prinsipper.
Sylling Andelslandbruk startet opp våren 2015 med noen få andelshavere, og selv om vi nå har økt til mange flere andelshavere, ønsker vi å være et lite og veldrevet andelslandbruk. Vi dyrker et bredt utvalg grønnsaker, blant annet forskjellige typer bønner, kål, grønnkål, knutekål, løk, vårløk, purre, potet, mangold, ulike typer salater, fennikel, jordskokk, reddik, mainepe, beter, gulrot, kålrot, persillerot, knollselleri, pastinakk, tomat, agurk, chili, paprika, jordbær, gresskar, squash, mange forskjellige krydderurter, m.m. Å være andelshaver i et andelslandbruk er kanskje det nærmeste man kan komme å være gårdbruker, uten å være det. Forbrukere kjøper andeler av gårdens avling for et år av gangen, og deler på den avlingen som blir. Siden vi bærer risikoen sammen, vet man aldri nøyaktig hvor mye man får. Noen vekster kan det være mye av mens andre kanskje gir mindre det ene året, og så kan det være omvendt det neste året. Andelshavere betaler altså ikke for et bestemt antall kilo varer, men for å kunne drive åkeren på en bærekraftig og god måte, være en del av fellesskapet, og kunne høste grønnsaker man har vært med å dyrke fram selv. Andelsprisen skal dekke det det faktisk koster å produsere grønnsakene.
Hos oss har vi som målsetting at andelshaverne skal få dekket eget forbruk når det er sesong for de ulike grønnsaksslagene. Det vil i tillegg være felleshøsting på noen av dugnadene, hvor det er mulighet til å høste ekstra.
Hva får man igjen for å være andelshaver hos oss? • Rikelig med ferske grønnsaker rett fra jordet – ureiste og dyrket etter økologiske prinsipper• Gleden av å være med og planlegge dyrkingen, se frø spire, små planter vokse seg store og bære fram mat – som til slutt havner på eget spisebord og med en historie man kjenner. Givende for store og små!• Et grønnsaksutvalg man ikke finner i de fleste matbutikker• Fellesskap med andre med samme interesse• Kunnskap• Mulighet for å bli med og påvirke i drifta
Hva er andelshavernes plikter hos oss? • En andel er ment å skulle dekke eget forbruk, og vi ønsker derfor at alle i husstanden skal være medlem. Man betaler innmeldingsavgift, i tillegg til andelspris. Andelspris varierer med størrelsen på husstanden. • Hver husstand bidrar med minst 5 dugnader i året. Det er selvfølgelig muligheter for å delta mer om man ønsker det. Typiske arbeidsoppgaver vil være såing, planting, tynning, luking. Vi som bor på gården har ansvaret for jordarbeiding, mye av såingen, vanning, og å sørge for at grønnsakene får det stellet som trengs.• Andelshaverne høster grønnsakene selv, ut fra høstemeldinger som andelsgården sender ut.
Andelslandbruk gjennom året:• Planleggingsmøte i på høsten, hvor vi blant annet bestemmer hva som skal dyrkes neste sesong.• Jevnlige e-poster i sesongen, med informasjon om hva som skal gjøres på jordet, og hva som er høsteklart.• Dugnad. Tidlig i sesongen setter vi opp datoer for dugnadene. Vi forventer ikke at alle andelshaverne kommer hver gang, dette er mer en mulighet til å jobbe i fellesskap. • Høsting. Grønnsaksutvalget varierer gjennom sesongen, og andelshaverne høster selv når grønnsakene er høsteklare.• Høstfest, og vi lager noe godt å spise av det vi har dyrket!• Etter sesongen ønsker vi tilbakemelding på hva som fungerte bra/ ikke så bra, hvilke grønnsaker det var for lite/ for mye av, nye ideer, etc.
Vi holder til på gården Vestre Sylling, i Sylling i Lier kommune. Her bor Sigrun og Tonny, og barna Marie, Ingrid og Ida. Vi syns andelslandbruk er gøy, -både gleden over å få jord på fingrene, se at arbeidet gir grønnsaker, og det å kunne dele engasjementet og gleden med interesserte og positive mennesker. Fra Sylling er det ca ½-times kjøretur til både Drammen, Asker og Sandvika. Sylling ligger idyllisk til, og i bygda vår er det fine turområder, med blant annet Asdøljuvet, Trollskogen, Hørtekollen og badestrender i Tyrifjorden.

Anda andelsgard

Andelshagebruket Røed på Jeløy
Andelslandbruk Enga

Austrått andelsjordbruk

BAKKEN ANDELSGÅRD

Bamble andelsgård

Bjørkedalen andelslandbruk

Bodø Andelslandbruk

Brånås Andelsgård

Dale Store gård

De Haes andelslandbruk

Dine Røtter AS
Druehagen Gård

Dun andelslandbruk

Dysterjordet andelslandbruk
Egge museum andelslandbruk

Eidsvoll Andelslandbruk

Eikanes andelshage

Falang andelsgård

Fornebu samdyrkelag

Frilund Gård

Gjerdsbakkane

Gjerstad andelslandbruk

Grette andelsgård

Hadeland andelslandbruk

Hadland andelslandbruk

Hals Andelsgård

Haugneset andelsgård
Hima-Grønt
Holt Gård i Undrumsdal

Husebyjordet andelslandbruk

InnomHaug Andelslandbruk

Kirkeby andelslandbruk

Kirkeparken Samdyrkelag

Kirkerud Andelsgård

Kristiandsand andelslandbruk

Langekjenngård

Langesøy

Lillestrøm samdyrkelag

Linderud andelsgård

Local Buzz Andelsbirøkterlag

Lyngdal Andelslandbruk
Lystadmoen andelsbruk

Lønning Lutlandbruk

Løren samdyrkelag

Mandalen Andelslandbruk

Markedshagen på Dokka

Medalhus Andelslandbruk

Moland andelslandbruk
Nerol økologiske andelshage

Nes Andelsgård

Ommang Søndre andelslandbruk

Opaker Gård i Solør

Oppetveiten økologiske gård

Osternes Andelslandbruk

Reppe Søndre

Røst andelslandbruk

Såkroken samdyrkelag

Sandnes andelslandbruk
Skarsmoen gård

Solbakken andelsgård

Solbakken på Berg andelsgård SA

Solberg andelsgård

Solneset Andelsgård

Spiren andelslandbruk

Strandabruket Andelsgard

Svanhovd andelslandbruk

Sverdstad andelslandbruk

Sylling andelslandbruk

Sø-Strøm Gård

Sørgarden Stangnes

Tutturen Gård

Tveten andelsgård

Vaar gård

Vie Andelslandbruk SA

Viker Røed andelsbruk

Vikhammer Andelsgård SA

Virgenes andelsgård

Voksenenga nærmiljø- og andelshage

Ødeverp andelsgård

Ørsta Andelsgard SA

Øver-Bakken andelslandbruk

Øverland andelslandbruk

Ådland andelslag

Ål Markedshage
